Има десетки начини за подредбата на всеки дом. За да постигнете най-голямо удобство, обаче има и някои основни правила, от които да се ръководите или просто да използвате като ориентир при аранжирането и позициониране на мебели и декорации.

„Дишащи“ дивани

Добре е поставянето на диваните и фотьойлите да бъде съобразено така, че да има известно пространство между тях и стената или между тях самите. Така се внася усещане за „свободно дишане“ в жилището, енергията преминава свободно през помещенията и това се отразява благотворно върху вас и вашето семейство. Чувствайте се свободни да позиционирате дивана в центъра на дневната, ако помещението го позволява!

Голяма маса, за голяма компания

Масите в хола и дневната е добре да бъдат обширни по площ, за да могат да поемат гостите ви. Така те ще се чувстват добре приети в дома ви и ще им бъде удобно. Една голяма холна маса допринася не само от естетична гледна точка, но и от практична. Добре е да бъдат поставени на около 40 см от дивана.

Слънчеви емоции

Осветлението е един от най-важните елементи в един дом! Постарайте се да осигурите достатъчно светлина в жилището си – можете да изберете централно осветление или да наблегнете на локалното – изборът е Ваш! Уверете се, че във всяко кътче на помещенията попада достатъчно светлина. Това е много важно от гледна точка на подобряване енергията на дома. Ако използвате локално осветление, поставете 3 лампи в краищата на помещението така, че да образуват триъгълник – това ще балансира енергията. Добре е масата за хранене да бъде добре осветена и светлината да пада точно централно върху нея. Често малките помещения не позволяват такова прецизно позициониране, затова внесете допълнителна светлина чрез локално осветление или свещи.

Завеси срещу щори?

Колкото повече завеси и пердета имате, толкова повече уют ще лъха от дома ви! За да избегнете офис атмосферата не се спирайте в избора си на щори и не оставяйте прозорците голи. Ако искате повече светлина, просто изберете прозирни ефирни пердета от органза или по-плътни, но в светли тонове. Добре е завесите в спалните помещения и дневната да са максимално дълги, а в кухнята – до нивото на прозореца.

Декорации за под

За да се внесе допълнителен уют, а и да се създаде впечатление на по-обширно пространство, дизайнерите съветват килимите да се позиционират под холната маса, като по този начин се създава усещане за топлина и оптически разширено пространство около холната гарнитура.

*Всички използвани снимки и визуализации са по проект на мебелна компания ИИКО