Повечето хора свързват малките апартаменти с неудобства, безпорядък, липса на място и спомени от младежки години. В днешно време обаче, когато разходите за енергия и покупните цени са все по-важен фактор при избора на недвижим имот, малкото жилище може да се окаже не лошо решение. Особено, ако при обзавеждането и ремонта му спазим някои прости правила. Също така има множество трикове, които ще направят живота Ви в малък апартамент много по-удобен и просторен.

Цветове и акценти

Направете стените у дома Ваш съучастник и те ще Ви помогнат да разширите визуално пространството. Най-вече когато цветовата гама е в бяло, слонова кост, жълто и други светли тонове. Интезитета на цветовете също е с огромно значение. Например ако решите стените Ви да са с различан цвят, нека най-силно изразените цветове да са на стените, които се падат зад гърба Ви докато изпълнявате дадена функция. Така ще избегнете излишното натоварване на зрението.

Боядисайте антрето и/или коридора в леко по-тъмен нюанс от основния за жилището, а таваните – в по-светъл. Поставете пъстър акцент с картина или друг декоративен елемент. Резултатът - ще добавите усещане за поне няколко квадратни метра над действителната площ на апартамента.

Обли форми

Геометрията идва на помощ, когато стане дума за редуването на остри и заоблени повърхности в обзавеждането и дори в конструктивния план на апартамента. Вместо една продълговата маса – била тя и сгъваема, много по-удачно решение са две малки масички с кръгла форма, около които би могло да се организира останалата мебелировка в дневната. Освен всичко друго, такъв вариант е по-удобен, когато ви дойдат гости, а също придава и усещане за простор.

Визуални трикове

Кръстословиците могат да ви научат да използвате вертикалното пространство в помещението също толкова успешно, колкото и хоризонталното. Етажерки, тесни и високи рафтчета или функционални закачалки зад вратите са само част от елементите, които ще ви спестят място, а и ще изглеждат много добре в интериора. Що се отнася до цветовете и оптическите ефекти – в зависимост от ефекта, който искате да постигнете (вертикален или хоризонтален дизайн) може да се използват различни технологии като съчетаване на вратички на корпусни мебели, на една и съща височина(широчина), конзолни рафтове, фигурални тапети (раетата са много удачни за оптична илюзия) и пр.

Преградни елементи

Параваните, плъзгащите врати и подвижните стени изобщо не са за подценяване в малкия апартамент. Особено когато се стигне до въпроса как да бъдат обособени отделни зони в ограничено пространство. А винаги можете да ги замените и с корпусни мебели за съхранение, с които да поставите преграда там, където тя е необходима.Така решавате да два проблема с един мебел – зониране и съхранение. С помощта на преградните елементи ще превърнете гарсониерата в тристаен апартамент!

Мебели по поръчка

Мултифункционалните мебели са пръв приятел на малкото жилище. Едно от най-значимите открития в тази сфера и до днес си остава падащото легло, популярно още като леглото на Мърфи. Винаги можете да го заместите и с разгъваем диван, на който удобно да гледате телевизия през деня и да заспивате вечер.

Ъглите и нишите също не бива да стоят празни. Има много мебели, които се произвеждат специално с цел да се оползотворят и тези кътчета.

Минимализъм

Минимализъм не означава лишения. Особено когато става дума за кухнята или банята. Нека не забравяме, че в съвременните жилища тези помещения обикновено заемат и най-малка квадратура. Заложете на изчистени линии, естествени материали. и ергономичен дизайн.

Декорация и светлина

С украсата не бива да се прекалява, особено когато за нея няма подходящо място. Много по-добре е да подберете вещи, които са едновременно функционални и красиви, отколкото да заложите на самоцелна красота и непрекъснато да се спъвате в нея (например голями вази, свещници, висящи от тавана декорации).

Светлината е още един неподозиран начин за почти магическо увеличаване на чувството за простор. По-големите прозорци, разсеяните източници на светлина и умелото използване на огледала ще свършат чудеса, дори в най-малкият апартамент.

 

*Всички използвани снимки и визуализации са по проект на мебелна компания ИИКО