Кухнята е олицетворение на домашното огнище. В нея пием сутрешното си кафе, приготвяме вкусни ястия, общуваме с най-близките си хора. Ето защо обликът на всяка кухня трябва да бъде уютен и стилен.

Правилно подбраната цветова гама е способна да преобрази всяко едно помещение и да ни зареди с настроение и усещане за хармония. Оттенъците на портокаловия и оранжевия цвят ще ви стоплят и заредят с позитивна енергия, съчетанието на светло сиво и бяло ще придадат на вашата кухня благороден вид, а зелените тонове ще създадат усещането за лекота и въздушност на пространството.

Тъмните тонове зрително намаляват обема на помещението, а светлите го увеличават. Освен това някои цветове способстват за понижаването на апетита, а това е един от най-важните фактори в избора на цвета за кухненския интериор.

Много дизайнери на шега наричат кухнята “особено опасна зона”, тъй като върху нейните стени редовно попадат пръски вода и мазнини, а средната температура е по-висока в сравнение с останалата част от дома.
Ако предпочитате тапети, избирайте тези видове, които се мият и не се увреждат от влагата.
Пространството около печката и мивката също трябва да е добре защитено. Плочките, пластмасата и редица други съвременни материали способстват за лесното поддържане на чистотата в това помещение – те са здрави и устойчиви към влагата и мръсотията.

Всичко в кухнята трябва да бъде удобно, красиво и практично. Подходящо решение са вградените мебели, с помощта на които вие ще можете ефективно да използвате наличното пространство. Размерът и формата на шкафовете трябва да бъдат съобразени с оглед на аранжировката на Вашата кухня. В днешно време има огромно разнообразие от качествени  механизми, които помагат да усвоим пространството в корпусните си мебели и да повишим функцията в помещението. Печката (свободностояща или фурна и котлони за вграждане), мивката и мястото за готвене трябва да са в непосредствена близост – по този начин вие ще избегнете постоянното “тичане” от единия до другия край на стаята.

Най-уязвимият и съответно един от най-важните компоненти е плота на кухянта/масата/бар плота, който може да бъде от икономичен изкуствен материал, покрит с ламинат, неръждавееща стомана или камък (естествен или технически). Избягвайте да правите компромиси, когато става въпрос за качеството на материала за кухненски плот, тъй като той бива най-експлоатиран.

Благодарение на скоростното развитие на технологията за уреди за вграждане в днешно време можете да постигнете най-различен дизайн на Вашата кухня без да намаляте качеството и нейната функционалност! Ако решите пък да използвате свободностоящи уреди, техните разцветки и дизайн имат такова изобилие, че можете да забравите за хладилника, печката и пералнята с традиционен бял цвят и да си купите черен или иноксов, например.

Задължителен атрибут за всяка съвременна кухня е аспираторът, който ще ви избави от неприятните миризми и натрупването на мръсотия по тавана. Проучете в детайли какви са нуждите (размерите) на Вашето помещение. Това ще Ви помогне да изберете аспиратор с подходяща моюност. Не се „хвърляйте“ на най-евтините предложения, без да проверите тяхната мощност, защото иначе рискувате да си закупите продукт, който да не Ви върши никаква работа.

*Всички използвани снимки и визуализации са по проект на мебелна компания ИИКО